logo
 1. Inleiding
  1. Wat is kanker
  2. Anatomie van de borst
  3. Soorten borstkanker
  4. Borstkanker bij de man

Inleiding

Wat is kanker

Kanker ontstaat wanneer cellen op een ongecontroleerde manier beginnen te groeien en zo een kwaadaardige tumor (=gezwel) vormen.

De groei van de cellen wordt gecoördineerd door het DNA (=erfelijk materiaal ) in de celkern. Dit DNA bestaat uit een radarwerk van heel veel genen dat de functies van de cel regelt. Het zorgt dus voor de groei van de cel.

Soms treden er fouten waardoor cellen ongecontroleerd groeien. Op die manier vormt er zich een (kwaadaardige) tumor.

De kankercellen kunnen zich nadien verspreiden naar andere delen in het lichaam. Dit gebeurt via de lymfebanen of via de bloedvaten. Op die manier kunnen er zich metastasen (=uitzaaiingen) vormen.Terug naar boven

Terug naar overzicht

Anatomie van de borst

De borst bestaat uit melkklieren (=lobuli) die via melkgangen (=ductuli) de melk bij de borstvoeding afvoeren naar de tepel. Naast klierweefsel is er vet- en steunweefsel. Bloed-en lymfevaten zorgen voor de bevloeiing.

Lymfevaten zijn zoals bloedvaten, ze vervoeren lymfevocht. Lymfevocht is een heldere vloeistof die immuuncellen (=afweercellen) bevat en weefselafval dat afkomstig is van ontstoken plaatsen in het lichaam. Ze spelen een rol in de verdediging tegen infecties.

De lymfevaten van de borst leiden voor het grootste deel naar de lymfeklieren in de oksel.De kwaadaardige cellen kunnen ingroeien in de lymfevaten en zich zo verder verspreiden naar de lymfeklieren.Van daaruit kunnen kankercellen zich door het lichaam verspreiden.Kankercellen kunnen ook ingroeien in de bloedvaten. Op die manier ontstaan er metastasen (=uitzaaiingen) in de lever, de longen en de botten of ander organen.Terug naar boven

Terug naar overzicht

Soorten borstkanker

 • Voorstadium: Carcinoma in situ

  Een voorstadium van borstkanker is het DCIS : ductaal carcinoma in situ.

  Dit betekent dat de kwaadaardige cellen enkel in de melkgang groeien en niet doorheen de wand van de melkgang.

 • Invasieve borstkanker

  Bij een invasieve kanker groeien de kwaadaardige cellen doorheen de wand. Dit kan doorheen de wand van de melkgang (=ductaal carcinoom) of doorheen de wand van de melkklier (=lobulair carcinoom).

  Het invasief ductaal carcinoom (IDA) is de meest frekwente vorm van borstkanker.

  Om de behandeling te bepalen, is het van groot belang om te weten of er kwaadaardige cellen aanwezig zijn in de lymfeklieren van de oksel.

 • Ziekte van Paget

  Dit is een zeer zeldzame vorm van borstkanker (ongeveer 1% van alle gevallen). Het verschijnt als een jeukende huiduitslag rond de tepel en de tepelhof, die soms gepaard gaat met vocht- of bloedverlies uit de tepel. De opperhuid van de tepel bevat veelal tumorcellen.

  De verandering aan de tepel worden in 50 tot 60% van de gevallen veroorzaakt door een onderliggend gezwel in de borst.

  De prognose van deze vorm is dezelfde als die voor het type tumor dat zich in de borst bevindt. Als er geen onderliggende tumor gevonden wordt, is de prognose gunstig.

 • Inflammatoir carcinoom (of mastitis carcinomatosa)

  Dit is de ernstigste vorm van borstkanker. De huid over de kanker is ontstoken en zwelt op. Daardoor krijgt de borst een rode kleur en voel warm en hard aan.

  Al is de prognose voor deze vorm van borstkanker de laatste jaren veel verbeterd door nieuwe behandelingsmethoden, toch blijft het de borstkanker met de minst gunstige prognose.

 • Terug naar boven

  Terug naar overzicht

  Borstkanker bij de man

  Borstkanker bij mannen is zeldzaam: minder dan één procent van alle borstkankergevallen. De borstkliniek is er niet enkel voor vrouwen, ook mannen met borstkanker kunnen in de borstkliniek terecht.

  Symptomen:
  1. een gezwel
  2. bloederig vochtverlies uit de tepel
  3. veranderingen aan de tepel of het tepelhof

  Terug naar boven

  Terug naar overzicht