logo
 • Diagnostiek
  1. Mammografie
  2. Echografie
  3. MR van de borst
  4. Biopsie
  5. Bijkomende onderzoeken

  Diagnostiek

  Om de diagnose van een borstgezwel te bevestigen, worden een aantal onderzoeken uitgevoerd.  Bijkomende onderzoeken zijn nodig om uitbreiding naar andere organen op te sporen.  U vindt hierbij een lijst van de meest courante onderzoeken.

  Terug naar boven

  Terug naar overzicht

  Mammografie

  Mammografie is het standaardonderzoek voor de vroegtijdige opsporing (=screening), diagnosestelling en opvolging van borstkanker.  Mammografie is een RX-onderzoek waarbij twee opnamen gemaakt worden van elke borst. Tijdens de opname wordt de borst gedurende een korte tijd samengedrukt. Deze druk wordt soms als onaangenaam ervaren. Voldoende compressie is echter belangrijk voor het bekomen van een kwalitatieve foto én om de stralingsdosis zo laag mogelijk te houden.  Het onderzoek wordt best uitgevoerd in de eerste week na de maandstonden omdat er in deze fase van de menstruele cyclus geen stuwing/zwelling van de borst aanwezig is. Daardoor zijn de opnamen beter te beoordelen.  Gebruik geen bodylotion, talk of deodorant: dit bemoeilijkt het nemen van de foto’s of geeft afwijkingen op de foto’s.  De vergelijking met voorgaande mammografieën maakt het eenvoudiger om de evolutie van een gevonden afwijking te beoordelen. Niet elke afwijking hoeft immers kwaadaardig te zijn, maar kan soms wel verder onderzoek vereisen.  Indien u zelf voorgaande mammografieën hebt, breng ze dan zeker mee naar het onderzoek.  Een verdacht letsel kan mammografisch verder geïnvestigeerd worden door middel van vergrotings- en spotopnamen.

  Terug naar boven

  Terug naar overzicht

  Echografie

  Echografie is een beeldvormingstechniek waarbij gebruik gemaakt wordt van hoog frequente geluidsgolven. Het is een aanvullend onderzoek waarbij afwijkingen, gezien op de mammografie, verder onderzocht worden. Echografische kenmerken van een letsel wijzen op goed- of kwaadaardigheid.

  Echo-Doppler onderzoek maakt het mogelijk om de doorbloeding van een letsel te beoordelen. Deze informatie geeft ook een aanwijzing over de aard van het letsel.

  Terug naar boven

  Terug naar overzicht

  MR van de borst

  MR is een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van een sterke magneet met radio-magnetische golven om beelden te bekomen van het borstklierweefsel.

  MR is een onderzoek met een zeer hoge gevoeligheid maar met een relatief lage specificiteit voor het opsporen van borstletsels. Dit betekent dat MR in staat is om vrijwel alle letsels vroegtijdig te zien maar weinig informatie geeft over de exact aard van het letsel.

  Het MR onderzoek is voorbehouden voor een aantal beperkte indicaties:

 • het onderscheid maken tussen littekenweefsel of recidief borstkanker in een geopereerde borst
 • pre-operatief opsporen van meerdere letsels
 • bij borsten met veel klierweefsel waarbij de mammografie onvoldoende uitsluitsel geeft


 • Het MR onderzoek wordt bij voorkeur uitgevoerd in de eerste helft van de menstruele cyclus. Metalen voorwerpen (zoals pacemaker) mogen niet in de buurt van de magneet komen. Het onderzoek gaat door in buikligging en duurt 15 tot 20 minuten. Via een infuus wordt een kontraststof toegediend. Het maken van de foto’s gaat gepaard met een kloppend geluid. Het onderzoek zelf is pijnloos.

  Terug naar boven

  Terug naar overzicht

  Biopsie-procedures

  FNAC (fijne naald aspiratie)

  Met een fijne naald worden enkele cellen opgezogen voor microscopisch onderzoek. Dit wordt vooral toegepast voor gedetailleerd onderzoek van verdachte klieren in de oksel.  Corebiopsie

  Deze techniek wordt uitgevoerd met een dikkere naald (=core) en is in staat om, onder geleiding van echografie, kleine weefselcilinders uit het letsel te halen. Het onderzoek gebeurt onder lokale verdoving.

  Omdat er weefselstukjes weggenomen worden in plaats van een aantal cellen zoals bij FNAC, kan de anatomopatholoog meer informatie geven over de aard van het letsel.  Mammotoombiopsie

  Bij deze techniek wordt na lokale verdoving een dikke holle naald onder echo- of stereotactische mammografische geleiding tot tegenaan het letsel gebracht. Het letsel wordt onder vacuüm wordt in deze naald gezogen; het weefselstaaltje wordt dan afgesneden en vervolgens via deze holle naald verwijderd. Er worden meerdere staaltjes weefsel genomen (tot een 20-tal).

  Mammotomie wordt gebruikt om kleine groepjes van microverkalkingen weg te nemen en soms ook om kleine goedaardige letseltjes weg te nemen.

  Terug naar boven

  Terug naar overzicht

  Bijkomende onderzoeken

  Een aantal onderzoeken worden uitgevoerd om metastasen (=uitzaaiingen) op te sporen. Borstkanker zaait uit naar de lever, longen en naar de beenderen. Hiervoor worden de volgende onderzoekingen uitgevoerd:

   a. RX longen

   b. Echografie van de lever

   c. Botscan

   d. Bloedname

   e. Evt zijn bijkomende onderzoeken aangewezen in specifieke gevallen : zoals CT scan van de longen, PET scan etc.

  Terug naar boven

  Terug naar overzicht