logo

Hormonale behandeling

1. AlgemeenDe twee belangrijkste vrouwelijke hormonen zijn oestrogeen en progesterone. Bij de meeste kankercellen zijn er specifieke plaatsen op de cel (receptoren) aanwezig waaraan deze hormonen zich kunnen vasthechten. Dit geeft aan de cel het signaal om te kunnen groeien.

Het microscopisch onderzoek van de tumor gaat de aanwezigheid na van deze oestrogeen of progesteronereceptor. Een hormoongevoelige tumor is een tumor waarbij deze receptoren in voldoende mate aanwezig zijn.

Er zijn chemische stoffen die gelijken op oestrogeen of progesterone. Deze stoffen binden zich op de receptor van de kankercel en kunnen op die manier de groei van de kankercel vertragen of doen stoppen.

Het toedienen van deze chemische stoffen noemt men hormoontherapie.

Niet alle kankercellen hebben deze oestrogeen of progesterone receptoren. In dit geval (=hormoonnegatieve tumor) heeft het gebruik van deze medicatie geen zin.

2.Soorten hormonale therapieDe vrouwelijke hormonen worden aangemaakt in de eierstokken (=ovaria). Na de menopauze stopt de aanmaak van deze hormonen in de eierstokken en wordt er nog een kleine hoeveelheid vrouwelijk hormoon aangemaakt in de bijnieren en het vetweefsel.Er bestaan drie soorten hormonale therapie:

 • Hormoon receptor blokkers

  Deze middelen bezetten de hormoonreceptoren op de borstkankercellen. Middelen die tot deze groep behoren zijn Nolvadex (tamoxifeen) en Faslodex (fulvestrant).

  De dosis Nolvadex bedraagt 1 tablet per dag. Nolvadex kan worden voorgeschreven zowel als nabehandeling voor een vroegtijdige borstkanker als voor behandeling van uitgezaaide ziekte. Faslodex wordt enkel gebruikt bij patiënten met uitzaaiingen. Faslodex wordt toegediend onder de vorm van een maandelijkse inspuiting intramusculair (=in een spier).  Wanneer Nolvadex wordt gebruikt als aanvullende behandeling bij een vroegtijdig stadium van borstkanker, dan kan het zijn dat deze therapie na 2 tot 3 jaar wordt veranderd naar een aromatase remmer. Bij patiënten die nog niet in de menopauze zijn, zal de aanvullende behandeling enkel uit Nolvadex bestaan.

 • Aromatase remmers

  Deze medicaties zorgen ervoor dat er na de menopauze bijna geen vrouwelijk hormoon meer wordt aangemaakt in de bijnieren en het vetweefsel. Dit gebeurt door inwerking op een specifiek enzyme, aromatase genaamd, dat noodzakelijk is voor de aanmaak van vrouwelijk hormoon in deze weefsels.  Op die manier wordt het gehalte van vrouwelijk hormoon sterk verminderd en kan het vrouwelijk hormoon geen groeistimulerende invloed meer uitoefenen op de kankercellen. Deze middelen worden gebruikt zowel als aanvullende behandeling bij een vroegtijdige borstkanker als bij de behandeling van uitgezaaide ziekte. Deze medicatie mogen als enige behandeling niet worden gebruikt bij patiënten die nog niet in de menopauze zijn.

 • Blokkeren van de eierstokken

  Bedoeling is om de eierstokken (tijdelijk of definitief) uit te schakelen zodat er geen vrouwelijke hormonen meer worden aangemaakt die de tumorcellen kunnen stimuleren tot groei.  Dit kan gebeuren op verschillende manieren:

  - Medicatie : Door maandelijkse injecties wordt de patiënte tijdelijk kunstmatig in de menopauze gebracht.

  - Heelkundig: Door wegnemen van de eierstokken. Dit veroorzaakt een definitieve menopauze.

 • Terug naar boven

  Terug naar overzicht